De wereld waarin wij thans leven brengt zowel bewegingsarmoede, overprikkeling, overvoeding als gevoelens van uitgeput zijn met zich mee.
Ons lichaamssysteem wordt o.a. beïnvloed door onze hormoonspiegels waarbij Adrenaline en Cortisol fungeren als onze gaspedalen om ons door de hectiek van alledag heen te helpen wanneer onze leefstijl voor lichamelijke en psychische stress zorgt. (80% van alle ziekten heeft een relatie met stress (bron: american stress institute))
Via zorg voor beweging wordt het rempedaal ingedrukt in plaats van het gaspedaal, kan bewegingsbewustzijn ontstaan en kan er innerlijke balans komen doordat ons stresssysteem harmoniseert. Het totale welbevinden neemt toe, de algehele vitaliteit verbetert, levensvreugde ontstaat en blessurevrij bewegen wordt ons deel.
Met de onderstaande programma’s draagt Hippotriade hieraan bij.
We werken aan het uitvoeren van correcte beweegpatronen en we trainen onze spieren naar beweegketen en naar functie. Deze vorm van Pilates is zeer geschikt bij weinig bewegingservaring of ter versterking van de spieren na blessures.
Wanneer spieren optimaal met elkaar samenwerken ontwikkelen we kracht en lenigheid, we stabiliseren onze romp voor een gezonde en een sterke rug. Functioneel Pilates kan als basis dienen om daarna verder te trainen in een bepaalde sport.
Paardrijden is een complex geheel van op elkaar afgestemde bewegingen. In het programma ’Pilates voor ruiters’ ligt de focus op het verbeteren van de eigen ruitervaardigheden en het aanleren van functionele beweegpatronen voor de ruitersport. Belangrijke voorwaarde voor een flexibele onafhankelijke zit is het instandhouden van rompstabiliteit. Tevens bestaat de mogelijkheid voor een individuele beweeganalyse.
Plezier beleven aan bewegen staat voorop en de kinderen worden aangemoedigd nieuwe bewegingen uit te proberen.
Positieve ervaringen met de eigen bewegingsmogelijkheden en het uitbreiden van het bewegingsrepertoire vormen de basis voor een gezonde portie zelfvertrouwen, verbeterde cognitieve (leer)prestaties, zelfredzaamheid en ruimtelijke oriëntatie.
Bewegen in een uitdagende en motiverende omgeving geeft voldoening en plezier. Het versterkt de eigen beweegmogelijkheden waardoor zelfvertrouwen ontstaat en een bijdrage wordt geleverd aan beheersen van het gewicht. Door te bewegen wordt zelfredzaamheid en ruimtelijke oriëntatie geoefend.
Basis beweegvaardigheden (b.v. balanceren, rollen, springen, rennen, werpen) worden geoefend op een speelse manier. Het kind leert controle te krijgen over het eigen lichaam en wordt hierdoor voorbereid op de te leveren prestaties in groep 3 (stilzitten, schrijven, lezen, rekenen). Kleutergym draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen.
Voor peuters van 1-3 jaar. Samen met ouder of grootouder plezier maken, materialen verkennen, de eigen beweegmogelijkheden onderzoeken en uitbreiden. Ter afsluiting van de les tot rust komen door samen beweegliedjes te zingen.
Ontdekken aan de hand van een beweegverhaal dat inspanning en ontspanning bij elkaar horen. Kinderen leren zichzelf in balsn en in rust te ervaren.
Yogaoefeningen op een stoel zijn niet alleen voorbehouden wanneer je wat minder beweeglijk gaat worden. Denk ook eens aan een aantal yogaoefeningen die je helpen weer in balans te komen als je druk bent achter je bureau.
Simpele oefeningen, door iedereen uit te voeren. Adem-, rek- en spierversterkende oefeningen.